Centralventilation relä

Centralventilation Relä

Söker ni efter en designad spiskåpa för centralventilation med potentialfritt slutande relä? Då har Fjäråskupan flera modeller för er.

Har ni ett nyare eller intelligentare FTX-aggregat? Är köksfläkten kopplad till detta aggregat och delar den ventilationskanalen med bad och våtutrymmen? Då brukar aggregatet vilja ha en potentialfri slutande reläsignal för att forcera sitt flöde vid matlagning.

Spiskåpan är då försedd med ett motordrivet spjäll med grundflödeslucka. Spiskåpan har ingen egen motor utan FTX:s centralfläktmotor styr hela fastighetens luftflöden. Grundflödet justeras (av en ventilationstekniker) in via en lucka i spjället. Vid matlagning öppnas spjället och ett relä sluter sig så att en signal skickas till FTX. När FTX-aggregatet får signalen forcerar den sitt flöde. Spjällfunktionen styrs via en timer som automatiskt återgår till grundflöde efter cirka 60 min.

Det finns även en funktion för våtrumsforcering. Då är spjället i spisfläkten stängt medan FTX-aggregatet forceras i 30 minuter, detta för att snabbt få bort fukt från badrum efter bad/dusch.

Nästan alla Fjäråskupans modeller kan fås med detta system (vägghängda, skåpmonterade, inbyggnadsprodukter eller kundanpassade specialkupor). Frihängande och vertikala kupor går att få med styrsystemet även om det inte är rekommenderat. Då forceringsflödet vid centralventilation oftast är mycket lågt (ca: 30-40 l/s) rekommenderar Fjäråskupan därför inte vertikala eller frihängande spisfläktar till detta system. Det går helt enkelt inte att garantera en god funktion då både vertikala och frihängande fläktar behöver ett forceringsflöde på minst 150 l/s för att säkerställa en tillräcklig funktion.

Fjäråskupan rekommenderar en monteringshöjd på 50 cm över hällen, men även kupans bredd och djup påverkar funktionen. Om det är möjligt bör du välja en bredare kupa än hällens bredd och kom ihåg att alltid beställa en extra djup kupa om köksbänken är djupare än vanligt, annars kommer inte spiskåpan klara av att fånga in oset.

Söker du en designad köksfläkt med intern motor? Då kan du välja bland alla Fjäråskupans modeller.

Väljer ni en köksfläkt i standardutförande från Fjäråskupan så innebär det att ni får en produkt som är utrustad med en stark intern EC-motor.

Motorn är mycket energisnål, framförallt på de lägre hastigheterna, men även vid högsta hastighet då den levererar cirka 900m3/h (vid normal installation). Den starka motorn ser till att det finns extra att ge om man behöver vädra ur snabbt. Motorn går mycket tyst, främst på de lägre hastigheterna eftersom den då inte behöver jobba lika hårt som en mindre motor hade fått göra.

En intern fläktmotor i en köksfläkt är tänkt att anslutas till en egen ventilationskanal. Ventilationskanalens dimension bör vara 160 mm (eller mer) för att inte skapa ett onödigt mottryck för fläktmotorn, framför allt vid långa och komplicerade rördragningar.

Nyhetsbrev

Följ oss för inspiration, nyheter om produkter och mycket mer.

Produktkatalog

Beställ eller läs vår produktguide här

Produktkatalog 2024 Beställ

Fjäråskupan logo

© 2024 Fjäråskupan

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Mer info