Bänkfläkt

Bänkfläkt/downdraft-fläkt

En downdraft-köksfläkt, eller bänkfläkt, ger mer ett mer öppet kökslandskap då ingen ”vanlig” köksfläkt behövs ovanför hällen.

Downdraft-köksfläkt eller bänkfläkt är ett samlingsnamn för alla nedåtsugande köksfläktar. Det finns olika varianter av dessa, såsom egna enheter bakom/vid sidan om samt inbyggda i hällen, men gemensamt är att alla bygger på att man med hjälp av ett högt luftflöde tvingar oset neråt.

En downdraft-fläkt fungerar bra då luftflödet befinner sig nära kokkärlen vilket innebär att man vid användning av höga kokkärl kan ibland kan behöva lägga ett lock på glänt så att ångan riktas mot fläktens utsug.

En downdraft-köksfläkt finns i olika varianter. Fjäråskupans downdraft-fläktar Vy, Horisont och Opus är monterad i mitten av en induktionshäll. Inga hinder finns därmed mellan höger och vänster sida av induktionszonerna så att kokkärlen enkelt kan flyttas från ena till andra sidan. Induktionshällarna är utrustade med den senaste induktionstekniken och har en extern fläktmotor i skåpets sockel för lägre fläktljud.

Du kan antingen ansluta motorn till en frånluftskanal eller till recirkulationsfilter som göms i skåpets sockel.

Funderar man på att köpa en downdraft-fläkt så måste man säkerställa att det finns plats för fläktens rör i bakkant på bänkskåpet då endast 40 cm djupa lådor kan normalt användas.

plasmaclean funktion

Söker du en designad köksfläkt med intern motor?
Då kan du välja bland alla Fjäråskupans modeller.


Väljer ni en köksfläkt i standardutförande från Fjäråskupan så innebär det att ni får en produkt som är utrustad med en stark intern EC-motor.

Motorn är mycket energisnål, framförallt på de lägre hastigheterna, men även vid högsta hastighet då den levererar cirka 900m3/h (vid normal installation). Den starka motorn ser till att det finns extra att ge om man behöver vädra ur snabbt. Motorn går mycket tyst, främst på de lägre hastigheterna eftersom den då inte behöver jobba lika hårt som en mindre motor hade fått göra.

En intern fläktmotor i en köksfläkt är tänkt att anslutas till en egen ventilationskanal. Ventilationskanalens dimension bör vara 160 mm (eller mer) för att inte skapa ett onödigt mottryck för fläktmotorn, framför allt vid långa och komplicerade rördragningar.

Nyhetsbrev

Följ oss för inspiration, nyheter om produkter och mycket mer.

Produktkatalog

Beställ eller läs vår produktguide här

Produktkatalog 2023 Beställ

Fjäråskupan logo

© 2023 Fjäråskupan

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Mer info