06 januari, 2021

Tips & Råd

Vår guide till rengöring av fettfilter och kolfilter till din köksfläkt

”När rengjorde du filtren i din köksfläkt senast?” En fråga många inte vet svaret på då rengöring av fettfilter och kolfilter till köksfläkten lätt glöms bort. Det är dock av högsta betydelse bristande rengöring av fettfilter innebär både en brandfara när droppande fett kan landa på en varm platta och en hälsorisk.

Ett smutsigt fettfilter eller kolfilter till en köksfläkt tappar sin effektivitet desto smutsigare det är. Det kan resultera i att matoset inte längre absorberas och en dålig lukt sprids i köket under eller efter matlagning.

I slutändan är det en simpel process att rengöra ett fett- eller kolfilter för din köksfläkt. Men de är fortfarande två olika filter med olika egenskaper och gjorda i olika material som innebär att de även behöver rengöras på olika sätt. Vi på Fjäråskupan har därför satt ihop denna rengöringsguide för fettfilter och kolfilter för din köksfläkt för att garantera att ditt kök och din bostad fortsätter vara luktfri.

Frågor kring rengöring av fettfilter?

Har du frågor och funderingar vad som gäller för rengöringen av ditt köksfläktfilter eller kolfilter? Kontakta Fjäråskupan så hjälper vi dig. Det finns ett stort antal olika fettfilter och kolfilter som innehar olika förutsättningar och möjligheter. Innan du följer några av följande tips och råd ber vi dig även att läsa igenom den specifika manualen för just din köksfläkt och ta reda på vad för rengöringsmetoder ditt filter kan hantera.

Rengöring av fettfilter

Fettfiltret är det första luften passerar i en köksfläkt. Den sitter närmast spishällen och har som namnet antyder uppgiften att fånga upp allt fett i luften. De två vanligaste materialtyperna av fettfilter är polyester och metalltråd:

Fettfilter av polyester är ett mer ömtåligt material som det rekommenderas att diska för hand med vatten och diskmedel. När du märker att filtret börjat tappa form eller att det gått hål i den bör den bytas ut.

I Fjäråskupans köksfläktar sitter metalltrådsfilter som går att rengöra direkt i en diskmaskin. Vi råder dig dock att tvätta filtren i en tom diskmaskin. Fetter från filtret riskerar annars att sätta sig på andra artiklar i maskinen. Tar man väl hand om sitt metalltrådsfilter kan den räcka lika länge som köksfläkten själv. Men går det sönder eller om det skulle börja droppa kondensvatten från fläkten (ett tecken på att de inte släpper igenom tillräckligt mycket luft) rekommenderar vi att byta ut det omedelbart.

Rengöring av kolfilter

Efter att fettet filtrerats bort från luften i fettfiltret är det kolfiltrets tur att avlägsna matoset.

Det finns huvudsakligen två typer av kolfilter för köksfläktar: ”engångs”-filter och tvättbart kolfilter.

”Engångs”-kolfilter mättas med tiden och tappar då sin förmåga att fånga upp matos effektivt och behöver då ersättas med ett nytt. Vår kolfilterlösning InHouse brukar ha en hållbarhet på cirka 18 månader beroende på vad och hur mycket mat som lagas.

Tvättbart kolfilter för köksfläktar kan rengöras i diskmaskinen, men som efteråt krävs en så kallad ”återupplivning”. Efter du diskat ett tvättbart kolfilter har kolet nämligen blivit inaktivt och behöver återaktiveras. Återupplivningen går till på följande vis: låt kolfiltret torka helt, värm ugnen till cirka 100 grader, låt den ligga i den varma ugnen i ett par timmar, låt kolfiltret svalna, montera tillbaka det.

Ute efter en ny köksfläkt eller kupa?

Kontakta Fjäråskupan så hjälper vi dig. Vi har ett brett utbud av olika köksfläktar i olika utföranden och kompletterande tillbehör:

Vägghängda köksfläktar

Frihängande köksfläktar

Underbyggnadsfläktar

Takintegrerade köksfläktar

Bänkfläktar (downdraft)

Inbyggnadsfläktar

Nyhetsbrev

Följ oss för inspiration, nyheter om produkter och mycket mer.

Produktkatalog

Beställ eller läs vår produktguide här

Produktkatalog 2021 Beställ

Fjäråskupan logo

© 2021 Fjäråskupan

Powered by Jetshop

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Mer info