20 juni, 2020

Tips & Råd

Kolfilterfläkt: vad är det och vad är fördelen?

Aktivt kol är ett vida känt material som främst används inom vattenrening, men som även används i en kolfilterfläkt och andra områden med höga krav och behov av rening. Anledningen till att aktivt kol blivit så populärt är tack vare att kolet är ett så kallat adsorbent. Ett adsorbent är ett fast material eller vätska som har en yta som kan adsorbera vilket betyder att gasformiga ämnen eller ämnen upplösta i vatten kan fastna på materialets yta.

Vad är en kolfilterfläkt?

En vanligt använd synonym till kolfilterfläktar är begreppet recirkulerande fläkt, eller ventilationslös fläkt. Denna typ av köksfläkt används oftast i ett hus med självdrag, eller i bostäder som saknar tillgång till ventilationsgångar, men är nästan lika effektiv som en traditionell köksfläkt med vanliga filter.

En kolfilterfläkt är en köksfläkt som helt enkelt har ett filter gjort av kol. Kolet har en naturlig egenskap att fånga upp smuts tack vare att partiklarna i kol är extremt täta och har lätt att binda sig med andra ämnen och material. Aktivt kol är kol som har blivit behandlat med syre för att öppna upp miljontals små porer mellan kolatomerna. Detta tillåter dem att användas i filter och filtrera bort lukt, rök och fett från luften på ett högst effektivt sätt.

Skillnader och fördelar med en kolfilterfläkt

En kolfilterfläkt är den enklaste modellen av köksfläktar att montera och installera. Detta är för att den inte behöver kopplas till den övriga ventilationskanalen. Med en vanlig köksfläkt riskerar man att påverka resten av husets ventilation, eller till och med sina grannars. Detta då den blåser och pressar ut luften genom ventilationskanalerna som i många fall är kopplade till andra rum och grannars kanaler. Men med en kolfilterköksfläkt försvinner risken att påverka husets övriga ventilation då den enbart arbetar med luften i rummet där den är placerad.

Men om den inte är kopplad till ventilationskanalen, hur rengör den då luften kan man fråga sig? Det är där kolfiltret kommer in i bilden. Istället för att blåsa ut luften genom ventilationen så cirkuleras den gång på gång genom kolfiltret tills all lukt, fett, rök och matos fångats upp. Luften skickas sedan tillbaka ut i köket och rummet, helt ren från smuts och lukter.

En kolfilterfläkts möjligheter

Kolfilterköksfläktar är en flexibel lösning för er köksventilation. Deras största styrka är att de kan monteras i alla hem och lokaler, villa som lägenhet, vart ni vill och vart ni än behöver en köksfläkt. Eftersom de inte är kopplade till det övriga ventilationssystemet är de även väldigt lätta att montera. De kan till exempel enkelt tas med vid flytten.

Hitta din köksfläkt i Sverige hos Fjäråskupan

Bor ni i en lägenhet eller hus som saknar ventilationskanal? Vill ni ha en modern, flexibel och snygg köksfläkt? Fjäråskupan har ett brett sortiment av högkvalitativa, snygga och prisvärda kolfilterköksfläktar för alla bostäder och kök. Har ni frågor eller funderingar om några av Fjäråskupans produkter, slå oss en signal eller skicka ett mejl så svarar vi så fort vi kan.

Nyhetsbrev

Följ oss för inspiration, nyheter om produkter och mycket mer.

Produktkatalog

Beställ eller läs vår produktguide här

Produktkatalog 2021 Beställ

Fjäråskupan logo

© 2021 Fjäråskupan

Powered by Jetshop

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Mer info