17 juni, 2021

Inspiration

Köket har tagit vardagsrummets roll som hemmets knytpunkt

Stylisten Emma Fischer har sedan 2012 skapat inspirerande miljöer under namnet Emma hos. Med en examen i Interior and Architectural design i London har hon stylat såväl butiksmiljöer som bostäder. Idag arbetar hon med flera av de främsta mäklarföretagen i olika typer av inredningsuppdrag. Vi tog en pratstund med henne om årets kökstrender 2021.

År 2020 var ett omvälvande år för oss alla och Emma tror att det påverkat kökets betydelse i hemmet.

– Vi har alla spenderat mycket mer tid hemma och har därför haft möjlighet att fundera på vad som är viktigt på riktigt. Vi reser mindre eller inte alls och äter kanske inte lika ofta ute, vilket fått till följd att vi kan och vill satsa mer tid, energi och pengar på våra hem och på egen matlagning. Och där spelar ju köket en central roll. Köket har samtidigt tagit vardagsrummets roll som hela hemmets knutpunkt för såväl måltider som arbete och studier, säger Emma.

Fler roller för köket

Emma tror att köket kommer få ta på sig fler roller i vardagen när många arbetar och studerar hemma, där exempelvis matbordet och köksbänken används till allt. Det lagas dessutom mer mat hemma vilket ställer högre krav på funktion och praktiska aspekter.

– Det är därför vi vill bygga kök som fungerar på riktigt och inte bara är snygga att se på. Vi satsar på vitvaror och fläkt med hög kvalitet och ställer ökade krav på miljömässig hållbarhet, berättar Emma.

Naturen är en stark inspirationskälla

Trendmässigt ser Emma att en jordnära färgskala dominerar. Naturen är en stark inspirationskälla just nu, med mycket beige och grönt i olika toner – vilket är inspirerat av hållbarhetstrenden, där vi söker trygghet genom att gå tillbaka till rötterna.

– Hemtrevliga klassiska kök är väldigt populära nu. När det är lite svajigt i världen söker människor sig tillbaka till det trygga, mysiga och traditionellt ombonade. Det får gärna vara i shaker-, sekelskiftes- eller 1920-tals-stil. Det ska vara ombonat och dekorerat. Gärna platsbyggt av en lokal snickarfirma. Med andra ord ska det vara genomtänkt, långsiktigt och utfört med ett äkta hantverk, fortsätter Emma.

Kök som står sig över tid

– Kanske tänker vi som ska byta kök en extra gång innan vi fattar beslutet. Hur väljer man ett kök som står sig över tid? Vi är mer benägna att satsa på kvalitet och planerar långsiktigt. Vad är det för typ av kök som passar för mitt hus eller lägenhet och hur kan jag försäkra mig om att det, förutom att hålla rent praktiskt, både kommer att se och kännas ”tidsenligt”, även på lång sikt? Det blir frågorna som kommer att dominera inredningsvalen i köket 2021, där man väljer spis, köksfläkt med långsiktig kvalitet, avslutar Emma.

Vill du få mer tips och inspiration? Följ Emma på Instagram @styledbyemmahos.

Nyhetsbrev

Följ oss för inspiration, nyheter om produkter och mycket mer.

Produktkatalog

Beställ eller läs vår produktguide här

Produktkatalog 2021 Beställ

Fjäråskupan logo

© 2021 Fjäråskupan

Powered by Jetshop

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Mer info