19 augusti, 2022

Tips & Råd

Att tänka på när du köper köksfläkt

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU KÖPER KÖKSFLÄKT

Det är lätt att bara vilja ha en snygg köksfläkt, men vi ska inte glömma att dess huvuduppgift är att leda ut matos från ditt kök så snabbt och bra som möjligt. Därför är det viktigt att för optimal funktion se till att den både är monterad på rätt sätt och har rätt förutsättningar för just ditt hem och kök. Vi på Fjäråskupan är experter på köksfläktar och hjälper dig att hitta rätt!

Ljudnivån är efter utseendet det första de flesta tänker på, inte bara för att det kan upplevas störande för dig själv, utan också för att köket blivit en naturlig samlingsplats i hemmet där familj och vänner umgås och vill kunna samtala ostört. Den enskilt viktigaste åtgärden för att få ner ljudnivån är att flytta bort fläktmotorn från användaren och i stället ha en motor placerad på vinden eller på yttertaket. Hur mycket ljudnivån sjunker beror i första hand på vilket avstånd från användaren den hamnar på.

Vilka förutsättningar ska man tänka på vid val av köksfläkt?

Det finns flera olika saker att tänka på innan du gör ditt val. Det främsta att ta hänsyn till är om du bor i villa eller flerfamiljshus, vilken typ av ventilation som finns i huset och också själva typen av fläkt och dess placering; frihängande över en köksö, inbyggd i köksbänken eller installerad under ett skåp, på väggen eller i taket?

Andra saker att tänka på är typ av spis, bänkskivans djup, kökets volym och kåpans dimensioner.

Här hittar du hela vårt utbud av köksfläktar & spiskåpor.

Vilken design ska din köksfläkt ha?

Beroende på hur du vill att ditt kök ska upplevas kan din nya köksfläkt vara både en vacker prydnad i köket eller en helt dold funktion. Det vanligaste alternativet idag är en vägghängd köksfläkt som, precis som namnet antyder, monteras på väggen vid din utsugskanal. Fjäråskupan har fläktkåpor som passar alla typer av kök; allt från klassiska, rostfria alternativ till mer dekorativa alternativ i till exempel mässing, black steel eller valfri NCS- eller RAL-kulör.

Om du i stället har en köksö med spishäll placerad mitt i rummet så är det en frihängande köksfläkt som är det vanligaste alternativet. Väljer du dessutom att kombinera en frihängande köksfläkt med vårt plasmafilter PlasmaClean eller vår kolfilterlösning InHouse erbjuds du en extrem flexibilitet där du kan placera din spiskåpa nästan var som helst, oberoende av placeringen av din ventilationskanal.

Det tredje alternativet är den mer diskreta lösningen med en underhängd köksfläkt, eller skåpsmonterad fläkt som vi kallar det. Här har vi alternativ som ändå syns och också näst intill osynliga val som vår storsäljare Diskret. Dessa monteras under köksskåp och är ett bra val för dig som har ont om förvaringsutrymme. Andra nästan osynliga alternativ är takintegrerade köksfläktar som helt enkelt monteras uppe i innertaket, eller den just nu alltmer populära bänkfläkten. Här sitter fläkten integrerad i spishällen och drar matoset nedåt.

Diskret och Opus

Olika typer av fläktar

PLASMAFILTER ELLER KOLFILTERFLÄKT

En köksfläkt med plasmafilter har en toppmodern teknologi och filtrerar och renar luften innan den recirkuleras till ditt hem. Fläkten är utrustad med en inbyggd motor vilket innebär att du inte behöver ta hänsyn till någon frånluftskanal och kan placeras var som helst i köket. En plasma- eller kolfilterfläkt renar luften från matlukt innan den återförs till köket. När luften cirkulerar på detta sätt är det viktigt att den övriga ventilationen i hemmet är bra.

Förutom flexibiliteten med placeringen av köksfläkten så är en recirkulationsfläkt också energieffektivt då den uppvärmda luften stannar kvar i huset i stället för att sugas ut.

FRÅNLUFTSFLÄKT OCH UTSUGSFLÄKT

Den vanligaste lösningen i villor är en frånlufts- eller utsugsfläkt där luften helt enkelt sugs direkt ur huset. När fläkten är påslagen bör du undvika öppna fönster eller ytterdörrar i närheten eftersom luften då störs omkring spisen och fläktsuget blir mindre effektivt.

En frånluftsfläkt är den mest effektiva lösningen för att ta bort matos, fukt och dålig lukt vid matlagning.

CENTRALVENTILATION

När man pratar om centralventilation tänker de flesta främst på flerfamiljshus eller lägenheter. Men detta system finns också till villor och bygger på att fläktmotor placeras på exempelvis vinden eller taket och att luftflödet regleras genom ett spjäll som öppnas eller stängs.

Om systemet används i villa så är det ofta sammankopplat med ventilationen i våtutrymmen.

Fördelen med detta system är att fläkten i köket blir tystare då motorn sitter placerad långt ifrån användaren. Det kan också sitta en mindre hjälpmotor i fläkten som att hjälpa till om centralventilationssystemet är gammalt och ineffektivt. En standardmotor hade däremot förstört luftflödet i fastigheten.

Hur hög kapacitet bör din fläkt ha?

För att kunna rekommendera en lämplig kapacitet på köksfläkten behöver man dels veta hur stort köket/rummet är, dels förstå ungefär hur mycket tryckförlusterna kommer att bli genom ventilationskanalen.

Det är viktigt att du väljer en fläkt med tillräckligt hög kapacitet för just ditt kök, eftersom luftkvaliteten annars riskerar att försämras vid matlagning. Kapaciteten uppges i kubikmeter luft per timme (m³/h).

För att säkerställa en god köksventilation bör man eftersträva att luften i köket byts ut minst 10 gånger per timme.

Räkna ut hur hög kapacitet du behöver genom att ta ditt köks volym (bredd x längd x höjd) och multiplicera det med 10.

Var ska fläkten monteras?

Avståndet mellan spishällen och köksfläkten är viktigt. Enligt Boverkets regler ska avståndet vara minst 50 cm för en elektrisk häll. Vi rekommenderar en höjd på 65 cm för att få en bra överblick vid matlagning (50 cm vid centralventilation). Har du däremot en gasspis eller vedspis måste du ha ett avstånd på 65 cm respektive 100 cm mellan spisen och fläkten.

För att en takmonterad köksfläkt ska fungera bra så rekommenderar vi en takhöjd på max 3 meter.

Nyhetsbrev

Följ oss för inspiration, nyheter om produkter och mycket mer.

Produktkatalog

Beställ eller läs vår produktguide här

Produktkatalog 2023 Beställ

Fjäråskupan logo

© 2024 Fjäråskupan

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Mer info